Produktbeskrivelse

Postkort: Fotografisk trykk
Motivtittel: St. Hanshaugen, Christiania
Størrelse: Småformat
Bakside: Udelt – Ikke postgått.
Utgiver: J. V.
Produksjonsår: (1900-1905)
Fotograf: Ukjent

Postkort med motiv av Hasselbakken restaurant, St. Hanshaugen, sannsynligvis tidlig på 1900-tallet

I 1890 ble det oppført en bygning i dragestil med altaner syd i parken for restauranten Hasselbakken. I 1896 ble restauranten utvidet med en ny bygning. Begge var tegnet av arkitekt Holm Hansen Munthe, senere byarkitekt i Kristiania. Kjøkkenet hadde meget godt rykte i mange år under ekteparet Bentzen. Den ene bygningen brant i 1936. Den gjenværende ble solgt på auksjon og flyttet til Fåberg ved Lillehammer, der den ble satt opp og senere brant.

Bildet viser vannreservoaret (trykkreduksjonsbassenget) på toppen av St.Hanshaugen med tårnhuset til oppsynsmannen som ble anlagt av vann- og avløpsverket i 1872-1875. Reservoaret ble anlagt fordi det økte vannforbruket på vestkanten medførte for dårlig trykk. Fra tårnet i huset ble det gitt værvarsel hver dag. Kun trekant varslet pent vær, trekant over firkant utrygt vær, firkant alene regnvær og firkant over trekant oppklarning.

Fra 1890 og tyve års tid fremover hadde St. Hanshaugen sin storhetstid som en av de største attraksjonene for Oslofolk og folk som besøkte byen. Det var først og fremst utsikten, restauranten, den fine inngangsportalen i sydenden og den romantisk anlagte parken som trakk folk. I 1926 vurderte kommunens parkutvalg å ta initiativ til en restaurant på toppen for å gjenvinne den etterhvert tapte utsikten.

Ved Festplassen fantes et laterna magica, der et periskop projiserte omgivelsene. Ved bassenget var det montert teleskop og kikkert man kunne bruke til å studere landskapet.

Frem til 1918 fantes en dyrehave med blant annet påfugl, ørn, hubro, aper, en norsk og en svensk bjørn, rev og en løvemor med to unger. Bjørneburet ble etter avviklingen av dyrehaven omgjort til lysthus. Dyrepasseren bodde i det som i dag heter «Bjørnehuset». Datidens dyrebeskyttelse fryktet at apene ville bli solgt til viviseksjon. Høsten 1918 ble apene derfor kjøpt av «Foreningen for Dyrenes Beskyttelse i Christiania», som bekostet avlivingen. (Kilde: Wikipedia).

Omtaler

Det er ingen omtaler ennå.

Bli den første til å omtale «St. Hanshaugen, Christiania»

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *